5 Beste huismiddeltjes tegen Tand- en Kiespijn

Tand- en kiespijn is erg vervelend en pijnlijk. Vaak is het niet mogelijk om direct geholpen te worden bij een tandarts. Om de pijn dan toch een beetje te doen verzachten hebben wij in dit artikel de 5 beste huismiddeltjes tegen tand- en kiespijn onderzocht. De ernst van tandpijn varieert van een kloppende tot zeurende aanhoudende pijn. Echter kunnen de oorzaken hiervoor verschillend zijn. Voor de oorzaken kunt u denken aan de volgende punten:

Oorzaken van Tand- en Kiespijn

 • Een gaatje/holte in de tand (caviteit)
 • Tandbederf (cariës)
 • Afgebroken tand (foto rechts)
 • Ontsteking in het tandvlees
 • Gevoelige tanden
 • Doorkomende verstandskiezen
 • Tandabces
 • Ontsteking van de tandpulpa (pulpitis)
 • Beugel te strak aangetrokken
 • Afbraak tandglazuur
 • Tandenknarsen
 • Lekkende vulling

Deze oorzaken kan de tandarts goed behandelen. Echter is het natuurlijk lastig om dit voor uzelf te moeten doen. Let er op dat het drinken van warme of koude dranken vaak de pijn verergerd. Probeer dit dus zo veel mogelijk te voorkomen als bovenstaande oorzaken van toepassing zijn bij u. Daarnaast is het natuurlijk verstandig om direct uw tandarts te raadplegen, zodat de oorzaak snel verholpen kan worden.

Mogelijke symptomen van Tandpijn en Kiespijn

 • Opgezwollen gebied rond tand of kies
 • Kloppende pijn in tand of kies
 • Scherpe pijn in tand of kies
 • Hoofdpijn
 • Koorts
 • Pus uit de ontstoken tand of kies
 • Pijn in de kaak

Hierboven staan de meest voorkomende symptomen van tand- of kiespijn. Het hoeft natuurlijk niet gelijk te zijn dat wanneer u koorts heeft, gelijk ook tand- of kiespijn heeft. De symptomen zijn echter wel vaak met elkaar verbonden. U kunt dus meerdere van bovenstaande symptomen hebben om er zeker van te zijn dat het om tand- en/of kiespijn gaat. Om de pijn wat dragelijker te maken, hebben wij voor u 5 huishoudelijke middeltjes onderzocht die het beste helpen tegen de pijn.

Huishoudelijke middeltjes tegen tand- of kiespijn

Wij hebben voor u uitgezocht welke 5 middeltjes het beste zijn om de pijn van tand- en kiespijn aan te gaan. De onderstaande natuurlijke middeltjes zijn er om de pijn te verzachten. Het is niet bedoelt om het op te drinken, dus spug het altijd weer uit na het spoelen. Let ook goed op welk middel het beste is voor welke oorzaak van de tand- of kiespijn.

1. Zoetoplossing

Het eerste middel wat we aanbevelen is een zoutoplossing. Dit is gemakkelijk te maken met water en een scheutje zout. Het water moet niet te warm of te koud zijn, dit zorg namelijk voor meer pijn aan de tand of kies. De zoutoplossing is de beste oplossing om bij u thuis de pijn van de verstandskies of afgebroken tand te behandelen.

2. Alcohol

Alcohol heeft bijna iedereen wel in huis. Je kan alcohol op twee manieren gebruiken om de tand- of kiespijn te verhelpen. U kunt natuurlijk een scheut sterke drank in uw mond houden om te spoelen. Maar een watje met daarop alcohol die u tussen uw pijnlijke tand kauwt helpt ook al. Alcohol is de beste remedie tegen tand- of kiespijn.

3. IJs

Ijs kan de bloedsomloop vertragen, waardoor verdikking minder snel zal optreden. Ijs wordt meestal gebruik bij een pijnlijke verstandskies. Het ijs moet echter nooit bloot op de huid worden aangebracht. Doe er altijd een doek omheen, zodat brandwonden niet kunnen ontstaan. Het ijs zorgt er vervolgens voor dat de huid wordt afgekoeld, wat zorgt voor een verdovende werking.

4. Warm water

Mocht punt 3 niet helpen, dan kan warm water misschien wel de pijn verzachten. Warm water kunt u in een dichte plastic tas stoppen, die u goed dicht maakt. Het is natuurlijk niet fijn als het water er aan alle kanten uitloopt. Warm water moet ook in dit geval niet te warm zijn. Anders kan er ook in dit geval brandwonden ontstaan. Mocht het water te warm zijn, dan kunt u ook hier weer een doek omheen doen, zodat direct contact met de huid vermeden wordt.

5. Ui

Misschien is het laatste puntje wel een beetje het gekst van allemaal. Vanuit oudsher is de ui al een natuurlijke remedie die pijn weet te verminderen bij kies- en tandpijn. U moet het natuurlijk wel in huis hebben om dit huishoudelijke middeltje te kunnen gebruiken. De vers gesneden ui moet u rondom uw pijnlijke tand of kies stoppen. Vervolgens is het de bedoeling dat het sap van de ui rond de tand of kies komt. Het sap staat bekend als natuurlijke antibioticum tegen ontstekingen.

Ervaringen met ander huishoudelijke middel

Er zijn natuurlijk nog vele andere huishoudelijke middelen die u kunt gebruiken om de pijn te verzachten. Wij hebben lang niet alles kunnen onderzoeken, waardoor er nog veel in een zwart gebied bevind. Mocht u nou ook iets goeds weten wat helpt tegen tand- of kiespijn, dan horen wij dat natuurlijk graag in een reactie.