Wat is een kroon?

KroonAls u een beschadigde of ontbrekende tand heeft, bent u ervan bewust dat uw gebit er niet uit ziet zoals het hoort. Ook kunt u moeite hebben met bijten en kauwen. Een tandheelkundige kroon helpt om uw glimlach weer te kunnen tonen en tegelijkertijd uw gebit weer te laten functioneren zoals het hoort.

In dit blog vertellen de wij meer over wat een kroon is.

Wat is een kroon?

Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat wordt gebruikt om een ​​beschadigde tand volledig te bedekken. Het wordt over de afgeslepen tand of kies geplaatst, om het te laten functioneren en er uit te zien als een echte tand.

Kronen kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen, zoals porselein of keramiek, die vaak worden gebruikt voor voortanden, omdat hun kleur kan worden aangepast aan die van uw natuurlijke tanden. Voor de kiezen wordt vaak gebruik gemaakt van zirkonium, een wit materiaal dat bijna net zo sterk is als metaal.

Waar wordt een kroon voor gebruikt?

Een kroon kan om veel verschillende redenen worden gebruikt, waaronder de volgende:

    • Om tanden te beschermen, die verzwakt zijn door verval
    • Om een gebarsten tand bij elkaar te houden
    • Om een ​​brug te plaatsen
    • Om een ​​implantaat te bedekken
    • Kronen kunnen ook worden gebruikt bij kinderen die nog steeds hun melktanden hebben.

De behandeling voor het plaatsen van een kroon

Meestal zijn er twee bezoeken nodig. Een om de tand te onderzoeken en voor te bereiden, en een tweede bezoek om de permanente kroon te plaatsen.

Eerste behandeling

Uw tandarts zal uw tanden onderzoeken en mogelijk een aantal röntgenfoto’s maken. In sommige gevallen, zoals wanneer een tand een groot verval heeft, moet er mogelijk een wortelkanaalbehandeling uitvoert worden.

Uw tand en het omliggende tandvlees worden verdoofd. Afhankelijk van de conditie van uw tand, moet deze mogelijk worden neergelegd of opgeborgen met een vulmateriaal om een ​​kroon te helpen op te nemen.

Vervolgens wordt er een afdruk van uw tand gemaakt. Dit wordt gedaan op de plaats waar de kroon geplaatst gaat worden. Zodat uw beet niet zal worden beïnvloed door kleine veranderingen na de plaatsing.

In het laboratorium wordt een permanente kroon gemaakt. De tandarts zal een tijdelijke bescherming plaatsen in uw gebit.

Tweede behandeling

Wanneer uw tandarts uw permanente kroon ontvangt, keert u terug naar de tandartspraktijk. Eerst wordt de pasvorm en kleur gecontroleerd, zodat deze past bij uw gebit. Als dit allemaal goed is, dan kan de kroon geplaatst worden in het gebit.

Mocht u vragen hebben over de kroon? Of over de behandeling? Raadpleeg dan uw tandarts voor meer informatie.