Wetenschappers ontwikkelen kauwgom om infectie te constateren

Wetenschappers hebben een nieuw soort kauwgom ontwikkeld, waardoor infecties in een eerder stadium ontdekt kunnen worden. Zo moet het voor iedereen gemakkelijk worden om snel een beginnende infectie te constateren. Dit moet ervoor zorgen dat de ontsteking in een vroeg stadium kan worden behandeld door de tandarts.

Wat is het?

Kauwgom om infectie te constaterenDe kauwgom is vooral bedoeld voor mensen met randimplantaten. Rond de implantaten kunnen namelijk eerder ontstekingen ontstaan. De ontstekingen worden ook wel peri-implantaire infecties genoemd. Met de kauwgom is het zaak om de infecties in een vroeg stadium te ontdekken. Om vervolgens direct bij een tandarts langs te kunnen gaan. Momenteel gebeurd dat vaak te laat, waardoor ontstekingen in een vergevorderd stadium zijn. De kauwgom geeft een bittere smaak wanneer er een infectie is binnen het gebit.

Voor wie?

De nieuwe kauwgom kan gebruikt worden door patiënten. Ze kunnen zo zelf de gesteldheid van het gebit rond de implantaten gemakkelijk controleren. Wanneer er geen sprake is van een bittere smaak, is er niks aan de hand. Voor tandartsen is het ook mogelijk om deze nieuwe technologie te gaan gebruiken. Het helpt tandartspraktijken bij het maken van een snelle diagnose of er een peri-implantaire infectie aanwezig is.

Hoe werkt het?

In de kauwgom bevindt zich een biosensor. De biosensor in de kauwgom zorgt voor de bittere smaak als er een infectie is. Dit komt doordat in het gebit bepaalde enzymen in grote mate aanwezig zijn. Deze aanwezigheid is een symptoom van een dergelijke infectie. De biosensor wordt geactiveerd, wat voor de bittere smaak zorgt.

Wanneer en hoe verkrijgbaar?

Momenteel zijn de onderzoekers nog veel aan het testen. Er zijn al vele testen gevoerd bij kunstmatige gebitten. Het gebit kon de “normale” en de toestand met veel enzymen nabootsen. De kauwgom met de biosensor kon daarbij onderscheid maken of er een peri-implantaire infectie aanwezig was of niet. Momenteel is de laatste fase ingegaan voordat het op de markt komt. Het is mogelijk dat de kauwgom binnenkort al bij uw tandarts te verkrijgen is.