Onverzekerde patiënten betalen direct bij tandartsbehandeling

Het is inderdaad zo dat een onverzekerde patiënt altijd direct aan de tandartsbalie per pin of contact moet betalen. Hou hier rekening mee als u niet verzekerd bent. Het is natuurlijk erg vervelend om naar je tandartsafspraak te gaan en geen geld bij je te hebben. De tandartspraktijk zal u in veel gevallen niet helpen voordat er afgerekend is. Dat is natuurlijk ergens ook wel logisch, maar het is erg vervelend als u veel last heeft.

Voor niet verzekerde is het wel handig om van te voren te vragen naar een prijs indicatie van de tandarts. Zo krijgt u een indicatie van de te verwachten kosten die de tandarts zal gaan maken. Hieronder krijgt u inzicht in de standaard kosten, wat bijna bij iedere patient het geval is.

In eerste instantie zal de tandarts een intake moeten doen om vast te stellen wat er aan de hand is en wat er aan gedaan kan worden.

Een intake en eventueel bijkomende foto’s kost:

  • 21 Euro (consult)
  • 16 Euro per kleine röntgenfoto (maximaal 4 stuks voor een eerste consult)
  • en/of grote kaakoverzichtsfoto (OPT/OPG) a 65 Euro

Het is soms ook mogelijk om of de kleine foto’s of de OPT te laten maken, dus mogelijk zijn niet alle foto’s noodzakelijk.

Het is ook belangrijk om na te gaan of de (vorige)tandarts in de afgelopen twee jaar nog röntgenfoto’s van uw gebit heeft gemaakt. Als dit het geval is dan vallen deze kosten weg. Een veel gemaakte fout is wel dat bij een overstap de foto’s mee moeten worden gestuurd. Gaat u dus voor het eerst naar een nieuwe tandarts, zorg dan dat uw patiënten dossier mee gaat naar de nieuwe praktijk. Is dit niet het geval en wilt u wel direct geholpen worden, dan moet u rekening houden met de kosten van de nieuwe foto’s.

Kosten voor rekken van een element en het herstel

Mocht er bijvoorbeeld na het consult inderdaad besloten worden tot het overgaan van het trekken van een of enkele elementen dan zijn de te verwachten kosten daarvan ca. 100 Euro per element (inclusief verdoving). Bent u bij een spoedtandarts dan wordt u direct behandeld. Bij een normale tandarts zal een vervolgafspraak worden gemaakt. Bij geen pijn zal een tandarts nooit direct behandelen tijdens een eerste bezoek, tenzij een patiënt erge pijn heeft, maar hiervoor gaan de meeste naar de spoedeisende tandartsdienst in de buurt.

Indien de patient uiteindelijk een prothese of (deels) kunstgebit wil, dan maakt de tandarts hiervoor meestal in een later stadium eveneens een begroting maken.

Het e.e.a. gaat uiteraard altijd in overleg met patiënt. Iedere tandarts zal bij het vragen van een begroting, deze toegestuurd krijgen van de tandarts voor de te verwachten kosten.

Hopelijk hebben wij u zo voldoende inzicht in de kosten kunnen geven voor onverzekerde patiënten. U kunt natuurlijk ook de tandartstarieven raadplegen voor de gereguleerde prijzen van de tandarts.