Gemuteerd gen veroorzaakt chronisch slechte adem

Last van een slechte adem? Het is mogelijk voor het eerst duidelijk wat de oorzaak hiervan is. Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat de slechte adem door een genetisch defect kan worden veroorzaakt. Bij mensen met een slechte adem ontbreekt namelijk het gen SELENBP1. Dit is een gen wat de zwavelverbinding methaanthiol omzet in eiwitten.

Het onderzoek is gedaan door het Radboudumc en de Radboud Universiteit in Nature Genetics. Vandaag kwamen ze met de resultaten van het onderzoek.

Eerder onderzoek naar een slechte adem

In het verleden is er al eerder onderzoek gedaan naar een slechte adem door het Radboudumc. Zo heeft Albert Tangerman en Ron Wevers in de jaren negentig onderzoek gedaan bij meerdere Nederlandse families. Ze zochten naar de de oorzaak van een slechte adem. Uit hun onderzoek stuitten ze erop dat mensen met een slechte adem, vele zwavelverbindingen hadden. In deze verbindingen was methaanthiol sterk aanwezig, wat voor de stinkende geur zorgde. Normaal gesproken wordt dit alleen in de darmen geproduceerd. Ze dachten dat bij de mensen met een slechte adem geen eiwitten produceerde die de stof moet afbreken en de geur doen verdwijnen. Er konden echter geen aanknopingspunten in de stofwisseling gevonden worden, waardoor ze op dat moment vast liepen in hun onderzoek.

Verder onderzoek naar een stinkende adem

Door dit onderzoek in de jaren negentig zijn de onderzoekers op meerdere congressen in contact gekomen met onderzoekers uit vele landen. Zo ontstond er een samenwerking met hoogleraar Microbiologie Huub op den Camp, die gespecialiseerd is in zwavelomzettingen in bacteriën. Ook de Universiteit van Warwick hielp met het onderzoek. Zij kwamen onlangs met de conclusie dat het bacterie Hyphomicrobium een eiwit bevat wat zorgt voor de omzetting van methaanthiol.

De bacterie Hyphomicrobium wordt veel gebruikt voor het verontreinigen van het rioolwater. De onderzoekers gingen kijken of dit gen ook bij de mensen aanwezig was. Het gen wat het meest ermee overeen komt is het gen SELENBP1. Hierdoor kon direct gedacht worden aan de afwezigheid van het gen bij mensen met een stinkende adem.

Met deze nieuwe ontdekking kon er nader onderzoek gedaan worden naar de oorzaak van een slechte adem bij mensen. Bloed en urine bij de patiënten werd onderzocht, waar inderdaad een verhoogde hoeveelheid van methaanthiol te zien was. Bij deze groep was er dus iets mis met de stofwisseling. Door de verhoogde concentratie methaanthiol hopen er zwavelverbindingen in het bloed op. Met de vele bloedvaten in de longen, kan het daardoor makkelijk in de uitademingslucht komen.

Oplossing voor een slechte adem

Uit het onderzoek is de volgende conclusie geleid: Het missen van het gen SELENBP1 in het menselijk lichaam, zorgt dat methaanthiol niet kan afbreken, waardoor het gen een chronisch slechte adem veroorzaakt. Uit berekeningen heeft ongeveer 1 op de 90.000 mensen deze mutatie. Voor deze mensen is er momenteel nog geen oplossing beschikbaar. Met de uitkomsten van het onderzoek komt er mogelijk wel op korte termijn een oplossing om van de slechte adem af te komen.

Radboud Universiteit onderzoekt oorzaak slechte adem
bron: Radboud Universiteit