Heb je klachten over je tandarts? Dit zijn je mogelijkheden
Goede tandheelkundige zorg is wat iedereen natuurlijk graag wilt. Maar zo voor de hand ligt het niet altijd. Een tandarts, heeft net zoals andere professionals in de gezondheidszorg, geen resultaatverplichting, maar een inspanningsverplichting. Dit wil zeggen dat de tandarts wel goede zorg moet bieden, maar het resultaat er los van staat.
Om goede zorg voor jezelf te krijgen hebben wij daarom een aantal punten neergezet, die u in geval van klachten na kunt lopen. Een geval bij de ene tandarts kan heel anders worden opgevat door een andere tandarts, maar wat is nou “goede zorg”? En wanneer heeft u tandarts nou eigenlijk gefaald?
De definitie van “goede zorg” is voor iedereen verschillend. Dat komt mede door welke handeling juist is, maar dat verschilt natuurlijk per situatie.
Om toch de definitie van “goede zorg” voor de patiënt zichtbaar te maken, maken we onderscheid in verschillende groepen waar u niet klachten over heeft:
- Klachten binnen de praktijk;
- Tarieven die de tandarts hanteert;
- Kwaliteit wat de tandarts levert.
Klachten binnen de praktijk
De Patiëntenfederatie Nederland heeft een checklist voor tandartsen ontwikkeld, waaraan ze moeten voldoen. De opgestelde pdf is eigenlijk om na te gaan wanneer een tandarts nou eigenlijk een “goede” tandarts is. In de checklist staat punten als:
- Praktijk is hygiënisch;
- Patient kan snel een afspraak inplannen;
- Bij spoed wordt er snel gehandeld;
- Personeel spreekt Nederlands;
- Interesse in uw gezondheid en eventueel gebruik van geneesmiddelen;
- Nieuwe handschoenen en mondkapje worden per behandeling vernieuwd;
- Patiënt wordt geïnformeerd over mogelijke bijwerkingen van behandelingen;
- Tandarts geeft (poets)instructies om het gebit gezond te houden;
- Tandarts zet bij vervolgbehandelingen een behandelingsplan op, inclusief prijsopgave. Daarbij is toestemming van patiënt gevraagd;
- Patiënt krijg na afloop van de behandeling advies over nazorg en wat te doen bij klachten.
Het kan goed voorkomen dat niet bij ieder punt een vinkje gezet kan worden. Het is niet raar om met uw tandarts in gesprek te gaan, zodat de praktijk zichzelf ook kan verbeteren.
Tarieven die de tandarts hanteert
Ben je niet tevreden over de rekening die je hebt gekregen van de tandarts? Sinds medio 2013 zijn alle tandartstarieven hetzelfde bij iedere praktijk. Het kan echter iets verschillen, maar dat komt door de inkoop van materialen door de tandarts. In 2018 moet de tandarts een tarievenlijst in de praktijk en/of website zichtbaar hebben, zodat u altijd weet wat u moet betalen. Het voor opgestelde behandelingsplan voor u als patiënt, is een indicatie wat er moet gebeuren. In werkelijkheid kan er soms vanaf worden geweken, als de situatie anders voordoet. Heeft u klachten hierover, dan raden wij eerst aan om met uw tandarts hierover in gesprek te gaan. Controleer ook goed of de juiste behandelingen in rekening zijn gebracht door de tandarts. Mocht u tot slot het niet eens zijn met de tarieven, dan kunt u een klacht indienen bij Tandheelkundig Informatie Punt (TIP).
Kwaliteit wat de tandarts levert
Ben je niet tevreden over de kwaliteit die de tandarts levert? Veel tandartsen in Nederland zijn lid van een beroepsvereniging voor tandartsen. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT) en de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) zijn de twee grootste in Nederland. Vindt u dat de kwaliteit wat de tandarts levert niet goed is, dan kunt u kijken of uw tandarts bij een van de twee beroepsverenigingen is aangemeld. Bij de desbetreffende organisatie kunt u ook een klacht indienen. Wat ook tot de mogelijkheden behoort is een second opinion. Ga bij een andere tandarts langs, om na te gaan of uw tandarts wel goed werk heeft geleverd.
Wij hopen u op nu weet wat u moet doen als u een klacht heeft over uw tandarts. Mocht u vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u ons mailen naar info@spoedtandarts.org.