Wanneer moeten je verstandskiezen verwijderd worden?
Verstandskiezen worden redelijk vaak verwijderd, omdat deze “extra” kiezen vaak problemen veroorzaken. In deze blog leggen wij uit wanneer het verwijderen van de verstandskies/wijsheidstand noodzakelijk is.
Wat zijn verstandskiezen?
De verstandskies heeft zijn naam te danken aan de tijd dat ze tevoorschijn komen. In tegen stelling tot alle andere kiezen, wacht de verstandskies tot in je tienerjaren of begin 20 met doorkomen. De verstandskies kan dus alleen in een volwassen gebit zitten, in het melkgebit is dat niet mogelijk. In veel gevallen moeten deze tanden worden verwijderd, omdat ze veel problemen met zich veroorzaken.
Wanneer moet een verstandskies getrokken worden?
Verstandskiezen moeten mogelijk om verschillende redenen worden verwijderd, waaronder de volgende:
- Verstandskies kan niet doorkomen;
- Ze kunnen slechts gedeeltelijk doorkomen;
- Verstandskiezen hebben niet genoeg ruimte;
Verstandskiezen zijn vaak moeilijk schoon te maken en kunnen het omliggende weefsel doen opzwellen. Dit komt mede doordat de verstandskies helemaal achterin doorkomt. Het poetsen op deze plaats maakt het daarom ook erg lastig. Hierdoor krijgen bacteriën ruimte om zich te gaan nestelen in de kies, waardoor een cyste ontstaat. Ook een veel voorkomend probleem is dat de verstandskiezen niet in staat zijn om normaal door te komen. De verstandskies raakt verstrikt in de kaak. Andere kiezen die ernaast geplaatst zijn, kunnen daardoor ook scheef trekken of beschadigen. In deze gevallen is het dus verstandig om de verstandskies te laten weghalen.
Het is ook mogelijk om de verstandskies te laten zitten. Als u er geen last van heeft en u kunt het goed poetsen kan de verstandskies geen kwaad. Bespreek dit wel met uw tandarts en laat u adviseren over wat verstandig is.
Voor de operatie voor het verwijderen van de verstandskies
Voor de verwijdering van de verstandskiezen komt een arts aan bod. Een kaakchirurg of tandarts kan de operatie uitvoeren. Deze arts zal eerst met u praten over eventuele gezondheidsproblemen en medicatie die u heeft. U kunt dan ook vragen stellen over de operatie en herstel.
Na het verwijderen van de verstandskies mag je niet zelf met de auto naar huis rijden. Regel dus vervoer terug voor na je behandeling. Na de ingreep wordt aangeraden om een paar dagen te rusten, zodat je gebit kan herstellen.
Gedurende de operatie
U zult voor de behandeling een verdoving krijgen. U zult dus tijdens de behandeling verdoofd of in slaap gebracht worden. De arts zal dan het tandvlees openen dat zich over uw verstandskies bevindt. Het bot moet mogelijk ook verwijderd worden, wanneer het de toegang tot de wortel van de tand blokkeert. In sommige gevallen wordt de tand in gedeeltes verdeeld, zodat deze gemakkelijker kan worden verwijderd.
Nadat de tand en het weefsel zijn verwijderd, wordt de wond grondig schoongemaakt. Er worden hechtingen geplaatst om het tandvlees, na de weg gesneden kies, weer te dichten.
Na de operatie
Na de operatie wordt er een gaasje over de wond geplaatst. Dit gaas moet regelmatig vervangen worden. In de eerste uren moet u zware activiteiten of plat liggen vermijden. Ook wordt drinken door een rietje en roken afgewezen. Tot een paar dagen na de operatie is het ook verstandig op niet harde, knapperige of plakkerig voedsel te eten.
U krijgt van uw arts te horen hoe u uw pijn het best kunt behandelen. Mocht dit niet helpen na de behandeling, raadpleeg dan uw arts weer. De hechtingen die geplaatst zijn tijdens de operatie lossen na een paar dagen vanzelf op. Kom dus niet aan de hechtingen.