Virtual Reality voor behandeling van angst voor de tandarts

Angst voor de tandarts is in de toekomst mogelijk verleden tijd. In Nederland alleen al zijn 1,3 miljoen mensen bang voor de tandarts. Van dit grote aantal gaat zelfs 650 duizend mensen helemaal niet naar de tandarts. Erg schokkende getallen, maar er is mogelijk dus een oplossing.

Virtual Reality als afleiding

Zelfs als je geen angst/fobie voor de tandarts hebt, is een middag door brengen bij de tandarts niet fijn. De tandarts zit met zijn latex handschoenen in je mond en daarnaast worden allerlei metalen werktuigen gebruikt. Dat maakt de ervaring bij de tandarts er natuurlijk niet beter op. Je zult dus wel blij zijn met het nieuws dat er eindelijk een manier is om de angst hiervoor te verminderen: virtual reality.

Een nieuwe studie van Environment and Behavior heeft onderzoek gedaan naar het verminderen van angst en pijn bij patiënten door middel van VR. Tijdens de behandeling kregen 80 deelnemers een vr bril op, waarbij kalmerende natuurscènes werden afgespeeld. Bij deze groep kon door middel van het meten van de hartslag aangetoond worden dat angst en pijn verminderde. Bij de controle groep, patiënten zonder VR, was dit niet het geval. Er kan dus geconcludeerd worden dat angst en pijn verminderd kan worden door het gebruik van virtual reality bij de tandarts.

Virtual reality bij de tandarts

VRET tegen Tandarts Angst

Een tweede oplossing om deze grote groep van hun angst af te helpen is VRET. VRET staat voor Virtual Reality Exposure Therapy. Daarvoor gaan we even terug naar wat is angst en hoe ontstaat het?

Wat is angst?

Angst is een emotie die je helpt om te reageren wanneer er gevaar dreigt. Je lichaam komt in een staat van paraatheid. Je hart gaat sneller kloppen, je bloeddruk gaat omhoog, je spieren spannen zich aan, je transpireert en je ademhaling versnelt. Plotselinge en hevige angst, noemen we paniek.

Hoe ontstaat angst?

Angst ontstaat meestal door een van de volgende punten:

  • Nare ervaring in het verleden;
  • Onzekerheid over wat er gaat gebeuren;
  • Bang voor pijn;
  • Verhalen van anderen;
  • Schaamte voor je tanden;
  • Bang om tanden te verliezen;

Hoe kom je van je angst voor de tandarts af?

Bij patiënten met angst, lopen de emoties vaak te hoog op, waardoor een behandeling niet meer mogelijk is. Een patiënt durft zelfs meestal niet met de angst te confronteren, waardoor ze de tandarts vermijden. Om toch van je angst af te komen, moet je aan de angst worden blootgesteld. Alleen op deze manier kan je er langzaam aan wennen en wordt je de angst de baas. Gewenning zorgt er namelijk voor dat je lichaam kalmeert, aangezien het gevaar uitblijft. Het uitblijven van gevaar is de meest waardevolle ervaring voor angstigen, maar hoe doe je dat bij de tandarts? Je gaat immers niet wekelijks naar de tandarts om eraan te wennen. Virtual Reality kan daarbij gaan helpen.

Virtual Reality Exposure Therapy tegen tandartsangst

Virtual Reality is dus de perfecte oplossing om toch de angst te confronteren. Alleen door je angst regelmatig te confronteren kan je de angst overwinnen. Daar zit het voordeel van de virtuele wereld, aangezien je met de bril ieder moment in de tandartsstoel kan zitten. “Als je al dertig keer bij een virtuele tandarts hebt gezeten, is de stap naar een echte tandarts een stuk kleiner”. Het onderzoek van onderander de ACTA over de efficiënte van VRET (virtual reality exposure therapy) voor de behandeling van tandartsangst is positief gebleken.

Voorbeeld VR therapie tegen tandartsangst

Meer info over VRET en angst voor de tandarts? Mail ons naar info@spoedtandarts.org.