Tienduizenden Amsterdamse kinderen niet naar de tandarts

Tienduizenden Kinderen niet naar de tandarts in Amsterdam02-05-2017 AMSTERDAM – Kinderen gaan steeds vaker niet of veel te laat pas naar de tandarts. In Amsterdam alleen al gaan naar schatting 30.000 kinderen jaarlijks niet naar de tandarts. Dit is een erg schrikbarend getal, aangezien kinderen gewoon verzekerd zijn tegen de kosten van de tandarts.

Uit cijfers van het ZK (Zilveren Kruis), de grootste zorgverzekeraar van Amsterdam, ging vorig jaar 29% van de 61.500 verzekerde Amsterdamse kinderen bij ZK niet naar de tandarts. Dit komt meestal door onwetendheid van de ouders. Voor volwassenen was tandheelkunde tot 1995 in het basispakket, maar dat geldt nog wel voor kinderen tot 18 jaar. Er zijn voor kinderen dus geen tandartskosten verbonden voor de ouders!

Landelijk zien de cijfers er iets beter uit ten opzichte van Amsterdam. Uit cijfers van 2015 ligt het landelijk percentage van kinderen dat niet naar de tandarts gaat op 20 procent. Dit is dus aanzienlijk lager dan in de hoofdstad.

Ook bij Spoed Tandarts Amsterdam zien we dat terug. Door het langdurig uitstellen, of gewoon niet naar de tandarts gaan, zijn het aantal kinder spoed patiënten de afgelopen jaren gestegen.

Gelukkig is er een oplossing gekomen, om deze keiharde cijfers te verbeteren. De mobiele praktijk moet in 2017 twee keer per jaar langs 170 scholen in Amsterdam. Op deze manier komen de kinderen gemakkelijk in aanraking met de tandarts, waardoor naar schatting 30.000 kinderen jaarlijks worden behandeld door de mobiele tandartspraktijk.